Jernvitrol
Farging av tre.
Påføring av jernvitrol er en metode for gråning av treverk, først og fremst gran og furu. En behandling med jernvitrol gir etter en tids væreksponering av sol lys og fuktighet en gråbrun / sølvfarget utseende, ikke ulikt en yttervegg som har blitt utsatt for vær og vind noen år.
Jernvitrol brukes kun når mann ikke ønsker å male eller beise en utvendig kledning. Jernvitrol leveres som pulver og blandes ut i vann, ca 30 gram pr liter vann fungerer bra, og bidrar til å akselere den biologiske nedbrytningen av treverket.
Som Malermester er jeg ingen "fan" av jernvitrol. Opp gjennom årene har jeg sett flere eksempler på jernvitrolbehandlet treverk i slagregnsomeråder som har fått råteskader. Kankje ikke så ille på bindingsverk hytter /hus, da noen panelbord enkelt kan byttes ut, værre er det på laftehytter / hus da utbytting av tømmer kan være svært kostbart.
Jernvitrol brukt utvendig har ingen beskyttelse overhodet Dette er en kjemisk behandling som kun brukes for å gi utvendig treverk et forvittret utseende. Fuktighet /vann vandrer fritt inn og ut, alt etter værforholdene sol/regn. Di siste års regnfulle sommere kan gjøre at vann "står" i treverket i lang tid uten særlig opptørking, og kanskje med varme sommere i tillegg til all fuktigheten, skape perfekte forhold til råte / soppdannelser. Behandlingen kan også få ikke galvaniserete spiker til å ruste / lage rustrenner. Behandlingen gjør at det ytterste lag av treverk "dør" og det er dette igjen som skaper det grålige utseende. Dette gjør også at overflaten senere er uegnet for behandling med alle typer beis og maling uten først mekanisk nedsliping til friskt treverk.
Når jernvitrol påføres og blir tørr, blir overflaten først svakt grågrønn, grønnskjæret forsvinner etterhvert, og erstattes av en sølvgrå til gråbrun farge. Det tar normalt 5 -12 månder for å få ferdig resultat. Jeg har tidligere snakket med flere malingsprodusenter om dette, og alle fraråder sterkt å bruke denne behandlingen, spesielt med tanke på slagregnsomeråder og laftehytter/lafteknuter. På lafteknuter blir det gjerne liggende vann, og disse har stort fuktopptak.
På dette grunnlag tar vi derfor alltid forbehold om senere råteskader, sopp og lignende når vi behandler en hytte eller hus utvendig med jernvitrol utvendig.
Malermester
Ole Lishagen